В мрежата: Емилия Кръстева с интервю след титлата на 12-годишните момчета на БУБА

Само преди дни БУБА Баскетбол добави в клубната витрина още един шампионски трофей на България. Титлата на страната за сезон 2023/2024 завоюваха най-малките – 12-годишните.

Успехът им не остана незабелязан и от баскетболната общественост. Ето какво каза за баскетболния сайт bgbasket.com старши-треньорът на селекцията ни Емилия Кръстева:

Емилия Кръстева е сред всеотдайните треньори при подрастващите. Само преди дни наставникът изведе БУБА Баскетбол до титлата на финалите за 12-годишни момчета в Самоков. От години треньорката работи с най-малките в столичния отбор, а титлата, спечелена в края на миналата седмица, бе първа след 3-годишна пауза във въпросната възраст.

Пред BGbasket.com Кръстева говори повече за емоцията при момчетата от успеха, за нивото на финалния турнир и за нещата, които изисква треньорската професия.

„Емоцията при момчетата е голяма, тъй като това е първа титла за тях. Относно мен, мога да кажа, че работата продължава. Ден, след като сме спечелили златото, просто продължаваме да работим. Не мога да кажа, че спечелването на титли е станала рутина за мен, но първото място те задължава повече. Трябва да се работи, за да защитиш това, което си спечелил.“

„Това беше първият шампионат при 12-годишните момчета с осем отбора. За последно станахме шампиони в тази възраст преди 3 години в Ботевград. Това се случи с момчета, родени през 2009 г. Мотивацията да станем първи не е на всяка цена. Аз искам децата да прогресират нагоре в другите възрасти, ако не сме спечелили титлата в тази. Все пак в другите възрасти могат да постигнат по-големи успехи. Това зависи от желанието, късмета, нагласата. Общо взето всеки можеше да спечели от осемте тима, които взеха участие на финалите“, каза още тя.

„Финалните мачове тази година се различаваха от гледна точка на бързина и отиграване с топката. Заради това всеки сезон има градеж и работата си проличава във всичките школи. Нивото на финалите беше много по-високо и това идва от работата на колегите. Всеки можеше да стане първи, включително и Черно море, който беше нашият съперник на финала. Всички заслужаваха, защото децата гледат, че баскетболът стана много динамичен. Треньорите също се опитваме да налагаме това като стил на игра.“

„Победата е сладка, но след нея рядко обръщаш внимание на грешките, които си направил. Когато обаче загубиш, винаги търсиш къде си сбъркал и какво можеш да поправиш. В този период, в който децата са още по-малки и вървят нагоре, аз винаги търся вината в себе си, какво не съм направила и какво можеше да се изчисти. Говоря от гледна точка на емоцията, защото за тях е именно това. Титулярната ни петица направи много слаби три мача на старта, но на полуфинала и финала игра много силно. Търсиш начин да ги събудиш. Има и такива мачове, тук ролята на треньора е много важна.“

Аз работя с най-малките в БУБА. Треньорската професия ми дава много и ме зарежда с доста емоция, както и с тонус за работа. Самите деца те зареждат със своите емоции и труд, виждаш тяхното израстване и разбираш защо си работил. Отнема ми само от свободното време, но не и нищо друго. Два дни, ако не съм на тренировки, започва да ми става скучно. Няма с какво друго да се сравни треньорската професия, особено когато говорим за работа с деца“, отбеляза Кръстева.

Вашият коментар