Спорт и образование – Мисията е възможна! Екс-БУБА играчът Алек Жеков прави семинар за родители в София

Спортът и образованието могат да вървят ръка за ръка. В това ще се опита да убеди баскетболисти и родители бившият играч на БУБА Баскетбол Никола-Александър Жеков.

В стремежа си да помогне на повече млади баскетболисти да се запознаят с възможностите, които предлага Германия за съчетаване на професионален баскетбол и висше образование, той организира и семинар на тази тема. Събитието ще се проведе на 19 май (неделя) от 18:45 до 20:00 часа в залата на БУБА Баскетбол в в Националния стадион „Васил Левски“) в София (бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ 3). Входът е свободен.

Алек от две години играе в Германия за отбора от Pro B Фелбах Флашърс. Паралелно с това бившият младежки национал е и активен студент в Университета на Щутгарт, където изучава специалност „Спортни науки – социология и мениджмънт“.

„Смятам, че Германия предоставя много добри възможности за млади баскетболисти, търсещи начин да комбинират своите спортни задължения с висше образование. Вярвам, че условията в Германия предразполагат за това млади български играчи/студенти да искат да останат в Европа и да търсят своето професионално развитие тук, като нетипична алтернатива на търсенето на такова възможно съчетаване в САЩ“, разказа Жеков пред BGbasket.com.

„С този семинар целя да информирам бъдещите млади баскетболисти и студенти за възможното им професионално развитие и в двете посоки в Германия с моя досегашен опит от тези две години там. Семинарът е предназначен, както за играчи, така и техните родители, като ще разкажа в детайли повече, както за баскетболните условия, така и за образователната система в Германия. Ще се радвам да видя желаещи да научат повече за тази възможност и да споделя моя досегашен опит“, добавя Жеков.

21-годишният възпитаник на БУБА Баскетбол приключи своя втори професионален сезон с екипа на Фелбах, като през сезон 2022/2023 помогна на тима си да спечели „Регионална лига“ в Германия, с което тимът воден от българския треньор Кристиян Борисов получи промоция за участие в Pro B. В България той играе през цялата си юношеска кариера във формациите към школата на БУБА Баскетбол, като през 2021 бе избран за MVP на финалите при 19-годшните, помагайки на отбора си да спечели титлата.

Вашият коментар