Нашите треньори в БУБА BOOK: Борис Бракалов

Официалната страница на най-добрата школа за подрастващи баскетболисти в България при момчетата БУБА Баскетбол продължава да ви запознава с основните герои в нашето семейство.

Този път във фокуса ни е един от треньорите ни – Борис Бракалов. След години работа с различните възрасти, в момента бившият възпитаник на St. John’s University в 1-ва дивизия на колежанското първенство на САЩ е старши-треньор на юношите до 19-годишна възраст.

Ето какво отговори той на нашите въпроси:

Какъв е вашият опит?

Старши треньор съм от 2 години, преди това помощник-треньор 8 – общо 10 години. Преди това съм бил 4 години част от баскетболния отбор на St. John’s University в 1-ва дивизия на колежанското първенство на САЩ.

Колко години в БУБА Баскетбол?

Всичките 10 години съм бил в БУБА

Как бихте определили вашия стил на треньорство?

Упорит – старая се винаги да подобрявам отбора, играчите и най-вече себе си и да преследваме целите си докрай

Кой е най-великият треньор, според вас?

Има стотици треньори, които са велики, но мисля, че един тези, които изпъкват в историята на играта е Джон Удън. Той е пионер в много аспекти на баскетбола и неговата философия за играта и за живота излиза дори отвъд пределите на спорта.

Вашият идол/ментор в треньорството е…?

Възхищавам се на всички колеги в БУБА – разбира се най-опитните – Емилия Кръстева и Янко Янчев винаги са готови да ми помогнат със съвети и са страхотни! Освен треньорите в клуба ни, има двама души, които са оставили най-голямо впечатление в мен и това са колежанските ми треньори – Стив Левин и Майк Дънлап

Защо? С какво ви впечатляват?

Те ме научиха какво е шампионско поведение, как се изгражда силен екип, добра организация, сплотен отбор и колко труд се изисква, за да се изгради един добър отбор. Разбира се научих и много аспекти на баскетболната игра от тях.

Кой е вашият най-голям успех в треньорството?

За времето си в БУБА съм бил част от повече от десет финала на републикански първенства, но като треньор на отбора на „Юноши до 19 г“, считам за най-голям успех това, че момчетата, които завършват, успяват да продължат в хубави университети или в професионални отбори и да намерят пътя си в живота и да станат чудесни хора!

Какъв човек избира треньорството за професия?

Аз лично избирам треньорството на подрастващи, защото ми доставя удоволствие да предавам знанията си на деца и да им помагам да осъществят мечтите си, доколкото мога.

Какви качества са най-важни за един треньор?

Да обича работата си и да ѝ е отдаден.

Коя е най-голямата награда за един треньор?

Да видя удовлетворението на състезателите си, когато усилията, които отборът ни е положил в тренировките през годината, се отплатят.

Кое избирате:

Защита или нападение?

75% защита, 25% нападение.

Грозна победа или красива загуба?

Грозна победа.

Заслон или контра-заслон?

Контра-заслон – за да възнаградя човека, направил хубав заслон.

Дрибъл, пас или кош?

Пас, последван от кош.

Свобода или дисциплина?

За да имаме свобода, трябва първо да спазваме правила. При добра дисциплина, ще имаме повече свобода.

Своенравен талант или изпълнителен работохолик?

Предпочитам талантите да са в моя отбор. Но те трябва да се научат, че няма начин играч да стане професионалист – да има дълга кариера и да печели добри пари от баскетбол, ако не е малко или много „изпълнителен работохолик“.

Тренировка или мач?

Мач, за да има за какво да тренираме.

Автокрация или демокрация?

Демокрация, базирана на закони и правила

Помощ, напътствие или нареждане?

На тренировки и извън залата – помощ и напътствие, но на мачове понякога са необходими и указания.

Треньорът е…Учител, водач или шеф?

Най-вече учител, но треньорът на подрастващи е всяко от трите неща в определени ситуации, като разбира се добрият „шеф“ трябва да е най-вече водач.

Титла или научени играчи?

Играчи, които са научени да се държат шампионски – трудолюбиви, упорити и целенасочени.

Как се чувствате в БУБА Баскетбол?

Прекрасно, защото работя със страхотни деца и колеги.

За какво мечтаете (в баскетболно отношение)?

Тъй като сме в средата на сезона – да спечелим следващия си мач. Но ще бъда много щастлив, ако играчи, на които съм бил треньор, някой ден играят в НБА, или в Евролига, или на Олимпийски игри.

Вашето пожелание към клуба БУБА Баскетбол?

Да продължи да бъде все така задружна общност, да сбъдва мечтите на още стотици деца и в бъдеще отборите на БУБА да играят пред хиляди хора публика.

Вашият коментар