Отдаваме почит на паметта на легендата Атанас Голомеев във втория ден от „БУБА Къп Емануил Божков“

Почит към паметта за легендата на българския баскетбол Атанас Голомеев ще отдадат всички участници в 15-тия международен турнир за момчета до 12-годишна възраст „БУБА Къп Емануил Божков“. Организаторите са приготвили видео, с което да припомнят успехите и заслугите на големия баскетболист, приет през 2019 г. в Залата на Славата на ФИБА, а официалната церемония по откриването на турнира ще започне с минута мълчание.

България загуби Голомеев, известен с прякора Змея, на 12 август тази година. Той записа в историята на играта у нас не едно и две постижения, с които се гордеем. Бившият център на Левски участва на пет европейски първенства, в които България е в Топ 8 на Стария континент в периода от 1969 до 1977 г. На шампионатите в Испания през 1973 г. и в бивша Югославия през 1975 г. реализира общо 316 точки, което го превръща в топстрелец в Европа. Освен това попада в Идеалния тим на четири европейски първенства – през 1971, 1973, 1975 и 1977 г. През 1991 г. ФИБА го обяви 50-те най-добри баскетболисти в историята. Името Атанас Голомеев е там наред с тези на Владе Дивац, Дражен Петрович, Радивой Корач, Дино Раджа, Александър Белов, Сергей Белов, Арвидас Сабонис, Александър Волков, Никос Галис и други.

Гост на Откриването на 15-тото поредно издание на „БУБА Къп Емануил Божков“ ще е друга легенда на българския баскетбол – бившият капитан на националния отбор Тодор Стойков. Освен, че бе пример за малките баскетболисти в България дълги години, Стойков има и сезон с екипа на Валенсия.

В първия мач от турнира домакините от БУБА Баскетбол загубиха от испанските си връстници с 34:105.

Днес програмата на мачовете предвижда:

14:00 ФОКА (Крагуевац) – БУБА Баскетбол

17:00 Валенсия – Арис

19:00 Виена Юнайтед – ФОКА (Крагуевац).

Вашият коментар